veel gestelde vragen

Wat een mooi ontwerp, maar wat kun je er nou eigenlijk allemaal mee?

Fikki heeft een buitenoven ontworpen die alles kan op kookgebied. Naast een elegant haardvuur, kan Fikki in het bovenste gedeelte alles. Van pizza’s tot biefstuk, van ovenschotel tot soep, van stamppot tot omelet. 

 

Waar is Fikki van gemaakt, welk materiaal?

De Fikki outdoor oven is gemaakt van 3 mm dik cortenstaal met RVS bevestigingen en  RVS bbq rooster. De handvatten van de klep zijn van duurzaam hardhout. Cortenstaal is een speciaal ontwikkelde staallegering wat veel toegepast wordt in constructies die onder hevige weersomstandigheden worden blootgesteld. Het cortenstaal heeft als belangrijkste eigenschap dat het snel roest, en dat is precies zijn sterkste punt. De gevormde roest laag beschermd het onderliggende staal namelijk op verdere aantastingen.

 

Hoe snel gaat het cortenstaal roesten?

Bij aflevering heeft het cortenstaal nog geen of nauwelijks roestvorming, deze roest laag vormt zich geleidelijk wanneer deze buiten staat. In het Nederlandse klimaat, met af en toe wat regen, zal de oven na ongeveer 1 jaar mooi egaal bruin zijn. Om het roestproces te versnellen kan je de oven een paar keer met wat zout opgelost in water nat spuiten. Op deze manier kan je de oven zelfs al binnen een week mooi roestbruin maken.

 

Hoe wordt de oven geleverd?

De Fikki Outdoor Oven wordt ingepakt met folie en met een steekwagen afgeleverd. Bezorging door de bezorgservice van Fikki zelf of door een postbedrijf, bijvoorbeeld TNT, DHL of PostNL. U wordt altijd op de hoogte gehouden van de datum en tijd van aflevering. Overige kleinere losse accessoires worden in pakketten geleverd.

 

Welke verpakking, gewicht, afmetingen?

De complete oven is verpakt met folie. De hoogte van de levering is circa 95cm. De pijp zit er los bij, deze is volgens de handleiding eenvoudig te monteren.

Het gewicht is circa 60kg. 

 

Waar moet ik op letten bij de eerste keer in gebruik name?

Zorg ervoor dat alle delen goed gemonteerd zijn en alle bouten vast zitten dit voorkomt ook het krom trekken van het staal in het gebruik. Draai de bouten niet te strak aan, vast is vast. Dit voorkomt het doldraaien van de bouten en moeren.

Stook de eerste keer de oven geleidelijk warm, het staal zal zich gaan zetten, kleine krommingen en bollingen kunnen optreden, deze nemen weer af als de oven afkoelt. Er zullen altijd kleine bollingen blijven na gebruik, dit is minimaal, maar hierdoor neemt de functie en de vreugde van het gebruik niet af. 

 

Hoe lang moet de oven voorverwarmen?

Bij het fikkie stoken met hout zal de oven zijn optimale temperatuur na ongeveer 20 minuten bereiken. Door de oven goed op temperatuur te laten komen, ontstaat er een betere verbranding en zullen de rookpluimen afnemen. Af en toe een blokje hout op het vuur en het kookplezier kan niet op ;). 

 

Hoe lang duurt het bakken van een pizza?

Wanneer de oven op temperatuur is, zal een normale pizza hoogstens een paar  minuten op de steen moeten liggen. Elke tien minuten een blokje hout op het vuur houdt de temperatuur mooi constant. Bij gebruik van houtskool of briketten zal de oven ook ongeveer na 15-20 op temperatuur zijn. Wanneer er hoge temperaturen nodig zijn voor bijvoorbeeld pizza's, voeg dan meer briketten of houtskool toe zodat er een flinke gloeiende massa is.

 

Waar zijn de Fikki outdoor ovens te koop?

De ovens zijn te bestellen op de website www.fikki.nl en bij de diverse wederverkopers.

 

Kan de oven altijd buiten staan? Ook in de winter? En regen?

In de winter kan de oven na gebruik het beste droog gestald worden, dit voorkomt een snelle veroudering van het staal. Wanneer de oven in de winter gestookt wordt, zal deze langzaam warm gestookt moeten worden, het staal zal flink uitzetten door de temperatuur verschillen wat zelfs tot breuken kunnen leiden. Maar geen probleem, ook in de winter kunt u prima stoken en koken met Fikki. 

Het beste is de oven buiten het gebruik te sluiten, dus de deuren dicht, zodat de binnenkant schoon blijft. De oven kan gewoon in de regen blijven staan, de pizza steen kan het beste wel droog blijven om zijn levensduur te waarborgen.

De pizzasteen moet droog zijn bij het warm stoken, deze zal eerder breken wanneer deze nog nat is.

 

Hoe moet de oven onderhouden worden?

De oven heeft nauwelijks onderhoud nodig, de roestlaag vormt zich geleidelijk en heeft geen behandeling nodig. De ovenruimte kan vies worden door het gebruik, resten kunnen met een borstel verwijderd worden. Bij een grote schoonmaak kan de oven met een tuinslang afgespoeld worden.

De pizza steen zal door gebruik donker worden, dit hoort erbij.  Met een borstel kunnen de kookresten verwijderd worden.

 

Hoe zit het met de garantie?

Fikki heeft bepaald dat de oven één jaar garantie heeft. De pizzasteen heeft 6 maanden garantie, bij normaal gebruik. 

 

Staat uw vraag niet in de bovenstaande vragen, stel hem aan Fikki.

Mail: info@fikki.nl