Corten Staal

De Fikki Outdoor Oven is gemaakt van Cortenstaal met een dikte van 3 mm. COR-TEN® is een metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De sterkte is vergelijkbaar met die van roestvast staal.

Naam COR-TEN®

De naam COR-TEN® staat voor CORrosion resistent ofwel corrosiebestendig en TENsile strength ofwel treksterkte. Het staalproduct en de naam COR-TEN zijn gepatenteerd.

De kwaliteiten van COR-TEN®

COR-TEN® is een metaallegering die door zijn positieve eigenschappen ook wel weervast staal wordt genoemd. COR-TEN® is dus een duurzame metaalsoort die wel tot 8 keer langer mee gaat dan staal. Het grote verschil is de corrosie laag, welke circa binnen een jaar van oxidatie ontstaat. Door het oxideren wordt er een beschermende en dichte laag op het metaal gevormd. Deze oxidatie voorkomt dat het metaal kan doorroesten. Wanneer er veel invloed is van regen zal dit proces van roesten binnen een aantal weken goed zichtbaar zijn, bij weinig invloed van het weer duurt dit uiteraard langer.

Corrosie en hitte bestendig COR-TEN®

Het zeeklimaat waarin wij leven met veel wisselend weer; wind, neerslag en zon eist een metaalsoort die hier tegen gewapend is. Een ander potentieel gevaar is extreme hitte. De hoge treksterkte van COR-TEN® minimaliseert vervorming bij extreme hitte zodat ook deze vijand wordt verslagen. COR-TEN® is dus naast corrosie bestendig ook hittebestendig. Door deze eigenschappen wordt COR-TEN® veel gebruikt voor kwalitatief hoogwaardige buitenhaarden, maar ook voor bruggen, scheepsbouw, architectuur en andere buitentoepassingen.