Top 10 beste BBQ tips
Ben jij verantwoordelijk voor de BBQ? Met deze tips wordt jij de ster van avond!
De beste barbecue tips van Fikki!
Een feest geven? Lees deze tips voor een geslaagde avond. Het is een hele kunst om telkens weer het vlees onder controle te krijgen. De temperatuur van de BBQ in gaten te houden, het vlees op smaak te brengen, en tussendoor nog een gezellig praatje te houden met je vrienden en familie zonder dat het vlees achter je rug om gaat lijken op een zwarte rubberen deurmat. Volg deze tips en het zal je veel beter af gaan, de volgende keer heb je ook tijd om tussendoor nog even naar de koelkast te lopen voor een koud pilsje zonder stress over verbrand vlees van de grill.
Tip 1: Koop een goede barbecue
Neem een goede BBQ, één die afsluitbaar is met een deksel, en waar de temperatuur goed te regelen is, laat dat nou toevallig met de Fikki Outdoor Oven allemaal kunnen. Gebruik houtskool of briketten. Het verschil tussen beiden is als volgt. Houtskool zijn stukken hout die verkoold zijn, en daarna gedoofd. Ze bevatten nog voldoende stookenergie om ze weer aan te steken. Ze zullen nog lang branden in uw BBQ. De warmte die houtskool afgeeft is lager als die van briketten. Houtskool is dus geschikt voor lage temperaturen, low and slow cooking van dikke stukken vlees. Dunne stukken vlees zullen eerder gaar zijn.
Tip 2: Briketten of Houtskool
Briketten zijn eigenlijke geperst houtskool of gemaakt van samengeperst zaagsel met papier of ander houtafvalproducten. Daar wordt mooie ronde briketten van geperst. Bij briketten duurt het iets langer voordat ze gaan branden omdat het zo hard geperst is. Gebruik bij briketten daarom altijd een firestarter zodat de briketten sneller gaan smeulen. Maar als de briketten eenmaal mooi gloeien gaan ze langer mee als houtskool en hebben een hogere warmteafgifte. Dus als je lang wilt barbecueën met een constante temperatuur kun je het beste briketten gebruiken. Duurt de BBQ sessie langer als verwacht, vul dat op tijd de BBQ wat bij met kolen, zo kunnen deze alvast op temperatuur komen zonder dat de temperatuur daalt.
Tip 3: Hygiëne? Waar het rauwe vlees bewaren?
Rauw vlees wordt bij barbecues vaak allemaal tegelijk buiten opgesteld op een tafel, dit staat wel mooi, maar komt de hygiëne en bacteriële groei niet ten goede. Probeer daarom kleine hoeveelheden uit de koelkast te halen en vul dit zo nodig aan. Probeer het vlees buiten in de schaduw te legen dus niet in de brandende zon. Dek het af met folie. Klinkt natuurlijk allemaal logisch maar hier wordt vaak niet aan gedacht.
Tip 4: Aanmaakblokjes of spiritus?
Fikkie steken, barbecueën begint altijd met een fikkie steken. Gebruik nooit licht ontvlambare producten als spiritus of alcohol. Levensgevaarlijk, en vaak zijn er kinderen in de buurt. Gebruik daarom gewoon een aanmaakblokje. Zo ontstaan er geen grote steekvlammen. Gebruik een firestarter om de kolen sneller te laten gloeien. Laat de barbecue eerst goed op temperatuur komen, hierdoor krijgen de kolen een beter verbranding neemt de vuur en rook af en smaakt het vlees beter. Even rustig wachten dus. Geduld is een schone zaak.
Tip 5: Gebruik minder zout en langzaam garen
Zout onttrekt vocht uit het vlees op de BBQ, het vlees wordt droog en taai. Dat wil je niet! Gebruik daarom minimale hoeveelheden zout, ook gezonder! Gaar het vlees langzaam in de BBQ, gebruik eventueel een vleestemperatuur meter om de kerntemperatuur te controleren. Laat het vlees na het garen tien minuten rusten in aluminiumfolie, zo wordt het vlees nog malser en loopt het vocht er niet uit wanneer je het aansnijdt. Breng na het garen het vlees eventueel nog op smaak met een extra snufje zout.
Tip 6: Draai het vlees niet te snel om
Hoe voorkom je dat het vlees gaat plakken aan het rooster van de barbecue? Als je de eerste lappen vlees op het rooster legt, merk je dat het vlees gelijk begint vast te plakken. Normaal gesproken laat het vlees zich vanzelf los als het een tijdje ligt te grillen, er loopt iets vet en vocht uit het vlees waardoor het vlees zich weer los smelt. Draai het vlees daarom niet te snel om. Mocht niet helpen vet de volgende keer het rooster dan in met wat olie, olijfolie bijvoorbeeld. Gebruik niet te veel want anders ontstaan er sneller vlammen, en dan wordt het vlees zwart.
Tip 7: Houten Satéstokjes
Iedereen is dol op satéstokjes met pindasaus en stokbrood. Maar vaak zie dat de houten stokjes verbranden op de grill. Leg de houten stokjes daarom een nachtjes in een bakje water zodat ze kunnen inweken. Simpel, maar wel zo lekker als je stokjes niet verbranden en afbreken.
Tip 8: Marinade of een dry rub
Een opkomende trend is het gebruik van dry-rubs. Een droge marinade voor het vlees. Erg handig om het vlees snel op smaak te brengen. Wrijf het vlees van te voren in met een dryrub en leg het op de BBQ. Simpeler kan het niet. Bij een marinade is het vaak nodig om het een tijd in het vlees te laten trekken, en daar denk je vaak niet op tijd aan. Bij een marinade druipt er meer vet op de kolen waardoor er sneller vlammen ontstaan. Pas daarom altijd op met marinades.
Tip 9: Controle op gaarheid
Je wilt je gasten natuurlijk geen rauw vlees opdienen, en op die manier een flater slaan als ster kok van de avond. Controleer daarom altijd zelf eerst het vlees door het een stukje in te snijden. Leg het vlees terug op BBQ als het nog niet gaar is. Zo weet je zeker dat jij alle complimenten krijgt voor je kookkunsten. Gebruik geen vork om het vlees om te draaien, hierdoor prik je het vlees lek, en loopt het vocht eruit. Gebruik altijd een barbecue tang. Houdt het vlees lekker sappig!
Tip 10: De Kater en de schoonmaak
Na een lange avond vol van eten en drank is er de volgende dag de kater. De barbecue staat in de tuin, het rooster vol aangekoekte etensresten. Krijg die nog maar weer eens schoon met je kater. Gebruik een halve citroen om het rooster in te wrijven, het zuur weekt de resten los. Pak een staalborstel, een sopje en je rooster zal weer blinken als nooit te voren, of stop hem in de vaatwasser, het rooster is van RVS, dus dat kan ook prima. En neem nog een aspirientje tegen de kater.