Pizzadeeg Recepten per Stijl (1 pizza van 250g)

Vergelijk hier alle bekende pizzastijlen en hoeveelheden,

gecombineerd met de temperatuur en baktijd in een Fikki!

 

Pizzastijl Bloem (g) Water (ml) Gist (g) Zout (g) Olie (ml) Rijstijd Temp. Fikki (gr.) Baktijd Kenmerk
Napolitaans 162 100 0.25 3.75 - 8-24u kamertemp 350 2 min. Dun, luchtig, knapperige korst
Romeins 125 87.5 0.75 2.5 6.25 24u koelkast 300 3 min. Knapperig, iets dikker
New York Style 156 100 1.25 3 7.5 24u koelkast 300 3 min. Elastisch, licht krokant
Siciliaans 150 105 1.75 3.75 7.5 12-24u koelkast 250 6 min. Dik, luchtig, focaccia
Fikki Rustiek Style 150 97.5 0.75 3.5 5 18u koelkast 300 3 min. Robuust, licht notig, aroma

🔥 Fikki Tips:

  • Voor Napolitaanse pizza’s: Gebruik een infrarood thermometer om de steen te meten.
  • De bodem moet echt heet zijn 250-350 °C).
  • Gebruik kleine blokken gedroogd haardhout (eiken, beuken, essen), hak deze met een bijl eventueel nog kleiner.
  • Zorg voor een optimale verbranding door de deur en luchtschuiven onder open te zetten. 
  • Als de Fikki goed brandt zonder rook, kunnen de bovenste luchtschuiven dicht en de pizzaklep open, zo gaat de hete lucht over de pizza heen.
  • Gebruik een pizzaschep met bloem of griesmeel zodat het deeg niet plakt bij het inschieten.
  • Beleg de pizza niet te dik, less is more!
  • Bij lagere temperaturen (onder 300 °C): Gebruik stijlen als New York of Siciliaans — die presteren beter bij iets langere baktijd.
  • Oefenen oefenen oefenen! Het is niet moeilijk, maar er zal er vast wel eens eentje blijven plakken en iets te zwart  worden, maar dat is de charme van het buitenkoken!