Pizzadeeg Recepten per Stijl (1 pizza van 250g)
Vergelijk hier alle bekende pizzastijlen en hoeveelheden,
gecombineerd met de temperatuur en baktijd in een Fikki!
Pizzastijl | Bloem (g) | Water (ml) | Gist (g) | Zout (g) | Olie (ml) | Rijstijd | Temp. Fikki (gr.) | Baktijd | Kenmerk |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Napolitaans | 162 | 100 | 0.25 | 3.75 | - | 8-24u kamertemp | 350 | 2 min. | Dun, luchtig, knapperige korst |
Romeins | 125 | 87.5 | 0.75 | 2.5 | 6.25 | 24u koelkast | 300 | 3 min. | Knapperig, iets dikker |
New York Style | 156 | 100 | 1.25 | 3 | 7.5 | 24u koelkast | 300 | 3 min. | Elastisch, licht krokant |
Siciliaans | 150 | 105 | 1.75 | 3.75 | 7.5 | 12-24u koelkast | 250 | 6 min. | Dik, luchtig, focaccia |
Fikki Rustiek Style | 150 | 97.5 | 0.75 | 3.5 | 5 | 18u koelkast | 300 | 3 min. | Robuust, licht notig, aroma |
🔥 Fikki Tips:
- Voor Napolitaanse pizza’s: Gebruik een infrarood thermometer om de steen te meten.
- De bodem moet echt heet zijn 250-350 °C).
- Gebruik kleine blokken gedroogd haardhout (eiken, beuken, essen), hak deze met een bijl eventueel nog kleiner.
- Zorg voor een optimale verbranding door de deur en luchtschuiven onder open te zetten.
- Als de Fikki goed brandt zonder rook, kunnen de bovenste luchtschuiven dicht en de pizzaklep open, zo gaat de hete lucht over de pizza heen.
- Gebruik een pizzaschep met bloem of griesmeel zodat het deeg niet plakt bij het inschieten.
- Beleg de pizza niet te dik, less is more!
- Bij lagere temperaturen (onder 300 °C): Gebruik stijlen als New York of Siciliaans — die presteren beter bij iets langere baktijd.
- Oefenen oefenen oefenen! Het is niet moeilijk, maar er zal er vast wel eens eentje blijven plakken en iets te zwart worden, maar dat is de charme van het buitenkoken!

